Vuokin reitti Vienaan eli Vienan reitti

Vienan reitti sijaitsee itärajan läheisyydessä Suomussalmella. Retkeilyreittinä se on uudehko, 27 km pituinen kulttuuripatikointireitti.

Vienan reitin kiehtova historia ulottuu kauas menneisyyteen Vienan Karjalan ja Suomen väliseen kauppakulkuun, sodankäyntiin, runonkeruuseen ja kulttuurintutkijoiden matkoihin. Maisemat Vienan reitin varrella vaihtelevat, alun Vängän perinnepihapiiristä eri-ikäisiin talousmetsiin loppuen Tornionsärkän jylhiin harjumaisemiin ja jokiniittyihin. Viiangin kylän raja- ja sotahistoriasta kertovat muistomerkki, aitta sekä opastaulu.

Parhaiten Vienan reitti soveltuukin kuljettavaksi etappi kerrallaan, maisemaa ja historiaa pohdiskellen. Maastoon reitti on merkitty ns. kaksoispilkalla. Vienan reitin varrelta löytyvät huolletut tauko- ja tulipaikat sekä käyntikohteet, kuten Rautiaisen mylly, Vienan reitin merkkipuu, Jumalanhyväahon laavu, Satalatva-merkkipuu sekä Särkänpolvessa Matkamiehen risti ja jokiladot. Tornionsärkän harjulta avutuvat näkyviin upeat jokimaisemat ja luonnonniityt.

Alueen kalastusmahdollisuudet erämaisen virkistysmetsän keskellä ovat runsaat. Mahdollisuudet retkeilijöille, melojille, harrastuskalastajille ja eränkävijoille ovatkin monipuoliset ja käytössä ympäri vuoden. Lähikylissä voi tutustua partisaani-iskujen muistomerkkeihin, kainuulaisiin vaaramaisemiin sekä Suomussalmen vienankarjalaisiin kyliin.

Vienan reitin etapit:

Vängänvaara-Rautiaisen mylly, 4 km
Rautiaisen mylly-Jumalanhyväahon laavu, 9 km
Jumalanhyväahon laavu-Malahviantie-Tornionsärkän alku (kutsutaan myös Hyryn särkäksi) n. 3 km
Tornionsärkkä-Särkänpolvi, 5 km
Särkänpolvi-Malahviantie n. 0,5 km
Malahviantie-Viiankijärven ranta n. 2,5 km. (etappi kuljetaan edestakaisin)
Reitin päätepiste, Viiangin kylä, automatka n. 5 km

Vienan reitti opaskartta, tulostettava versio (pdf)

Vienan reitin historiaa

Vienan reitti on ollut tuhansien vuosien ajan metsästäjien, sotilaiden, runonkerääjien ja laukkukauppiaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Se on osa muinaista kauppatietä Perämereltä Vienanmerelle. Vuokin reittiä pitkin myös Elias Lönnrot kulki runonkeruumatkoillaan Vienan Karjalaan. Lönnrot lähti runonkeruuseen Vängän kylästä, joka määritelläänkin Vuokin Vienan reitin viralliseksi alkukohdaksi. Kirjailija Ilmari Kianto kirjoittaa Vuokin reitistä matkakertomuksessaan vuodelta 1909: ”Näillä Vienan rajaisilla erämaisemilla on vuosisatoja pitkään ollut oma historiansa, ei kukaan oppinut ole entisten piilo- ja pakopirttien salaisuuksia kirjoihin merkinnyt. Vuokin lävitse on jo muinaisina aikoina vaeltanut kaukaisia muukalaisia, sehän on yksi Arkangelin sivuporteista, vesireitti Vienan puoleisiin sydänmaihin.”

Vienan reitti on muinaismuistolailla suojeltu kulttuurihistoriallinen polku ja valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen kohde. Alueelta löytyy myös itsenäistymisen ajan, talvisodan ja jatkosodan merkkejä ja tapahtumapakkoja.

Vienankarjalaiset kylät Kuivajärvi ja Hietajärvi

Reitin läheisyydessä sijaitsevat myös 1700-luvulla syntyneet, ainutlaatuiset Suomussalmen vienankarjalaiset kylät, Hietajärvi ja Kuivajärvi, sekä Murhisalon- ja Malahvian Natura-alueet.

Rautiaisen mylly

Nähtävyydet Vienan reitillä

Vienan reitin opaste ja lähtöpiste sijaitsevat Kuhmontien ja Hepola-Pehkolantien risteyksessä. Osoite: Hepola-Pehkolantie 1, Suomussalmi. Koordinaatit: 64° 43.9154′, 29° 38.1787′

Vienan reitin lukuisat nähtävyydet kuten Rautiaisen myllyn, Jumalanhyvänahon laavun, Satalatvan merkkipuun ja Särkänpolven löydät Vienan reitti ry:n sivuilta tästä linkistä.

Yhdistystoiminta Vuokin Vienan reitin hyväksi

Vuokin kyläyhdistys teki reitin kunnostuksesta aloitteen vuonna 2006. Vuonna 2008 sovittiin hoitosuunnitelman laatimisesta, ja hoidon periaatesuunnitelma valmistui vuoden 2009 alussa. Reitin hoitotyö käynnistyi kesällä 2010 Kainuun ELY-keskuksen toimesta. Hanke reitin siltoineen ja muine rakenteineen saatiin valmiiksi vuonna 2012 ja se luovutettiin Suomussalmen kunnalle ko. vuoden syyskuussa.

Suomussalmen kunta vastasi reitin käytöstä ja kunnossapidosta vuoden 2015 kesäkuuhun. 4.6.2015 kunta teki sopimuksen Vuokin kyläyhdistys ry:n kanssa reitin rakenteiden hoitovastuusta.

Vuokin kyläyhdistys kuului Vuokin reitti Vienaan työryhmään, jossa olivat mukana mm. Kainuun Liitto, Metsähallitus, Museovirasto jne. Työryhmän laatima Vuokin reitti Vienaan -toimintamalli allekirjoitettiin vuonna 2017.

Vuokin kyläyhdistys teki Vienan reitille kuusi opastaulua v. 2017, joihin haettiin ja saatiin tukea Elävä Kainuu Leader ry:ltä. Opastauluja tehtiin kaikkinensa kuusi (kolme isoa ja kolme pientä) sekä samalla uusittiin Ala-Vuokin kyläkaupan pihalla ollut kylän ilmoitustaulu. Ilmoitustauluun laitettiin Ala-Vuokin kartta, johon merkittiin joitakin Vuokin alueen nähtävyyksiä. Opastauluissa mainitut faktat perustuvat niin FT Heikki Rytkölän kirjoituksiin kuin Vängän Pentti Kinnusen ja Myhkyrin Pauli Heikkisen antamiin tietoihin. Opastaulujen kuvituksen reunakoristeina Ivan Bilibinin (1876 - 1942) hienot työt ja Paalumedian Ari Manninen teki loistavan ulkoasutyön opastaulujen kanssa. Taulut syntyivät kyläläisten yhteis- ja talkootyöllä. Talkootunteja kertyi mittavat 450 h. Tämä oli kyläyhdistykseltä melkoinen ponnistus, myös rahallisesti, mutta lopputulos on hieno.
Opastaulujen rungot on tehty vuokkilaisesta haavasta, opastaulujen kattopäreet on höylätty vuokkilaisten toimesta sekä opastauluissa käytetty terva on vuokkilaista tervaa. Samalla tehtiin myös esite Vienan reitille. Esitettä jaettiin Suomussalmen kunnan matkailutoimistoon, Vuokin kyläkaupalle sekä Rautiaisen myllylle.

Kyläyhdistys teki yhteistyötä myös Via Kalevala 2016-2035 -hankkeen kanssa. Kalevala-kävely toteutettiin 22. - 25.7.2017 Suomussalmella. Vuoden 2017 hankkeen suunnittelussa oli Via Kalevala 2016-2035 -hanketyöryhmän ohella Kainuun Liitto, Suomussalmen kunta, Suomi-Venäjä-Seuran Pohjois-Suomen Piiri, kävelyalueen kyläyhdistyksiä, Runolauluakatemia, Juminkeko Säätiö ja kainuulaisia luontomatkailuyrittäjiä. Samassa yhteydessä Vuokin kyläyhdistys elvytti myllytapahtumaperinteen Rautiaisen myllyllä järjestäen siellä runolauluillan, johon osallistui runsaasti kyläläisiä.

Vienan reitti ry

Vuonna 2019 Vuokin kyläyhdistyksen kannustamana reitille perustettiin oma yhdistys Vienan reitti ry, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää Vienan reittiä, vaalia reitin kalevalaista kulttuuriperintöä, kehittää reitillä luonto- ja kulttuurimatkailua ja tehdä reittiä tunnetuksi Suomessa ja kansainvälisesti.

Vuokin kyläyhdistys luovutti tekemänsä opastaulujen omistuksen ja hallinnoinnin Vienan reitti ry:lle v. 2021.

Tutustu Vienan reitti ry:hyn heidän nettisivuillaan tästä linkistä.