Vuokin kyläyhdistys ry säännöt

1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Vuokin kyläyhdistys, kotipaikka on Suomussalmen kunta ja toimialueena Vuokin talouskyläalue. Yhdistys voi liittyä jäseneksi toiseen yhdistykseen tai järjestöön.


2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää toimialueensa vakituisesti tai tilapäisesti asuvien ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä vaikuttaa myönteisesti alueen palvelutarjontaan ja kulttuuri- sekä ympäristöasioihin. Tarkoituksena on edistää kotien keskinäistä yhteistoimintaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Yhdistys kokoaa alueen asioista kiinnostuneet ihmiset yhteistoimintaan kyläyhteisön asumisviihtyvyyden kehittämiseksi ja kulttuuriperinteen säilyttämiseksi sekä yksilöiden henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä tietotaitojen kehittämiseksi.
Yhdistys on vuorovaikutuksessa yhteiskunnan hallinnollisiin organisaatioihin ja on yhteistyössä
kansalaisjärjestöjen ja muiden yhdistysten kanssa.
Yhdistys osallistuu kylää koskevaan suunnitteluun, tekee selvityksiä, aloitteita ja antaa lausuntoja sekä vaalii kylän ja maaseudun kulttuuriperintöä ja edistää kyläkulttuurin kehittymistä sekä toimii kyläyhteisön taloudellisen ja henkisen toiminnan edistämiseksi ja viihtyvyyden parantamiseksi.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ylläpitää tarvittavia toimitiloja, tiedottaa toiminnastaan, järjestää erimuotoisia kilpailu-, koulutus-, kokous-, virkistys- ja juhlatilaisuuksia, näyttelyitä, matkoja sekä talkoita kylän kehittämiseksi.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää myyjäisiä, tapahtumia, talkoita, majoitus-, kahvila- ja
anniskelutoimintaa tai muita rahoitus- ja avustusmahdollisuuksia. Tarvittaessa yhdistys hankkii
toimintaansa asianomaiset luvat.
Yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteää tai irtainta omaisuutta kuten yhteiseen käyttöön hankittuja koneita, työvälineitä ja laitteita. Yhdistys voi myös edistää muita yhteishankkeita. Erikoistuvien tarpeiden toteuttamiseksi voidaan yhdistykseen perustaa jaostoja.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa taloudellista ansiota siihen osalliselle eikä sen toiminta
muutenkaan saa muodostua pääasiassa taloudelliseksi.


3 § Jäsenistö
Yhdistyksen jäsenenä voi olla jokainen, joka asuu yhdistyksen toiminta-alueella vakinaisesti tai osaaikaisesti ja joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.
Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa ja tarkoitusta. Varsinaiset- ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
Yhdistyksen toiminta-alueen kaikilla vakituisilla- ja vapaa-ajan asukkailla on läsnäolo-oikeus yhdistyksen kokouksissa.


4 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä. Erottamisesta päättää hallituksen ehdotuksesta yhdistyksen vuosikokous.


5 § Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä ja kannattajajäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen ovat vapautettuja jäsenmaksuista.
Jäsenrekisteriä ei pidetä, mikäli yhdistys ei peri jäsenmaksua.


6 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan ja enintään kolmeksi (3) peräkkäiseksi toimikaudeksi valitut kuusi (6) muuta jäsentä. Hallituksen jäsenen valinnassa tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon yhdistykseen kuuluvat toimialat sekä miesten ja naisten tasavertaisuus.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Sihteerin, rahastonhoitajan ja muuta tarvittavat toimihenkilöt kuten toiminnantarkastajan valitsee hallitus keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta toimikautensa ajaksi. Hallituksen jäsenistä on vuosittain erovuorossa kolmannes, aluksi arvan, sitten vuoron mukaan.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä.
Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee
puheenjohtajan ääni, henkilövaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksista laaditaan pöytäkirja.
Hallituksen kokoukset voidaan tarvittaessa järjestää tietoliikenneyhteyden avulla, sähköpostilla,
tekstiviestein tai muulla käytössä olevalla menetelmällä, joka on yhteisesti sovittu hallituksessa.
Hallitus voi asettaa asioiden valmistelua varten alaisuudessaan toimivia työryhmiä tai kutsua asiantuntijoita niitä hoitamaan.


Hallituksen tehtävät:
1. Kantaa ja vastaa yhdistyksen puolesta.
2. Kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset, valmistelee niissä käsiteltäväksi tulevat asiat sekä panee toimeen kokouksen päätökset.
3. Pitää huolta siitä, että yhdistyksen rahavaroja sekä muuta omaisuutta hoidetaan huolellisesti.
4. Huolehtii yhdistyksen toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen laatimisesta.
5. Laatii pysyvien jaostojen ohjesäännöt. Yhdistyksen kokous vahvistaa pysyvien jaostojen ohjesäännöt ja valitsee niihin puheenjohtajat ja jäsenet.
6. Vahvistaa tarvittavien lyhytaikaisten jaostojen ohjesäännöt ja valitsee niiden puheenjohtajat ja jäsenet.
7. Valitsee edustajat muiden yhteisöjen kokouksiin.


7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.


8 § Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille
viimeistään kolme (3) viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta.


9 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen kokouksen eli vuosikokouksen. Yhdistyksen vuosikokous pidetään hallituksen määräämänä aikana ennen huhtikuun loppua.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Ylimääräinen kokous pidetään kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään vain kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäoloja puheoikeus. Yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, henkilövaaleissa kuitenkin arpa. Valtakirjalla ei voi äänestää.


10 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta
1. sanomalehti-ilmoituksella paikallislehdessä tai
2. kirjallisena ilmoituksena jäsenille tai
3. yhdistyksen kotisivuilla julkaistulla ilmoituksella tai
4. sähköisesti tekstiviestillä, sähköpostilla tai muulla käytössä olevalla menetelmällä


11 § Vuosikokouksessa käsiteltävät asiat
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi
ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen esityslista
5. Esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis-, jäsen- ja kannatusmaksujen
suuruudet
8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja joka kolmas vuosi ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle
9. Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä, mikäli muutosehdotusta yhdistyksen kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joista ainakin toinen on sääntömääräinen ja joiden välillä on vähintäänkin yksi (1) kuukausi, kannattaa kummassakin kokouksessa vähintään 2/3 annetuista äänistä.
Yhdistys purkautuu, mikäli yhdistyksen kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joista ainakin toinen on sääntömääräinen ja joiden välillä on vähintään yksi (1) kuukausi, purkautumisen puolesta on annettu kummassakin kokouksessa vähintäänkin 2/3 annetuista äänistä.
Yhdistyksen varat käytetään tällöin yhdistyksen viimeisessä kokouksessa päättämällä tavalla yhdistyksen tavoitteita edistäviin tarkoituksiin.
Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.


13 § Yleissäännös
Muissa kohdin noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain säännöksiä.