Täydentyvät!

Alue on ehyenä säilynyt, edustava esimerkki kainuulaisesta pitkittäisharjusta, sen metsäluonnosta ja siihen liittyvistä pienvesistä. Natura -rajauksen muodostava pitkittäisharjun osa on lähes 15 km:n mittainen, ja sitä voidaan pitää sekä geologisesti että maisemallisesti huomattavana kokonaisuutena. Harjumuodostumaa luonnehtii jyrkkärinteinen kapea selänne, jota reunustavat pienet lammet ja suot. Paikoin esiintyy rinnakkaisselänteitä ja sivuharjanteita. Alueella on merkitystä retkeilyn ja virkistyskalastuksen kannalta.

Harjualueen metsissä vallitsevat eri-ikäiset variksenmarja-puolukkatyypin männiköt. Notkelmissa on tuoreita puolukka-mustikkatyypin kankaita, joissa kasvaa myös kuusta, ja paikoin jopa lehtomaista kasvillisuutta. Esimerkiksi Pienijärven ja Pienen Alanteenjärven välisessä notkossa on runsas sananjalkakasvusto.

Metsät ovat talousmetsiä. Puusto vaihtelee nuorista männyntaimikoista melko iäkkäisiin harjumänniköihin. Eri puolilla aluetta on tehty harvennushakkuita, mutta kokonaisuutena alueen metsäkuva on säilynyt ehyenä. Paikoin esiintyy aikaisemman puusukupolven mäntyjä, palokoroisia puita, keloja ja maapuita.

Harjua reunustavat lammet ja järvet ovat kirkasvetisiä ja hiekkapohjaisia tai humusvetisiä ja suorantaisia. Ne ovat säilyneet lähes luonnontilaisina. Alueella pesii mm. kuikka.